Kek Span Gula Hangus

Assalamualaikum uols :)






Suka kek span gula hangus? Jugak dikenali sebagai kek sarang semut sebab ruang-ruang udara yang terhasil kat dalam kek span ni. Disebabkan ummi teringin sangat nak makan kek span sarang semun ni, ku godek MyResepi. Rupanya senang jer nak buat..


1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camca teh soda bikarbonat 
2 camca besar mentega
4 biji telur


Cara-cara


1. Masak gula dengan api sederhana sehingga hangus.
2. Masukkan air dan masak lagi sehingga gula cair. 
3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
4. Pukul telur hingga betul-betul kembang dan pekat.
5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
6. Masukkan pula tepung + soda. Kacau sebati.
7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 45minit-1jam.


Nota : Pastikan air gula betul-betul sejuk sebelum dicampurkan ke dalam adunan tepung bagi pastikan sarang semut-semut yang terhasil dengan cantik. ( saya masukkan masa air gula still suam so semut-semut xberapa menjadi T__T )


Selamat mencuba semua!



Comments

Popular Posts