Sunday, April 26, 2015

SHUKR

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah kehidupan lebih baik bila kita lebih berusaha untuk mendekatkan diri dengan Allah. Semoga aku menjadi seorang yang istiqomah dalam mencari keredhaan dan keberkatan Allah. Suatu perkongsian manis yang mengetuk jiwa kecil aku semalam,

Andai Allah memakbulkan doamu, percayalah bahawa Allah sedang melimpahkan ruahkan kasih-sayangnya terhadapmu..
Andai Allah masih belum memakbulkan doamu, andai DIA lambat mengurniakan permintaanmu, percayalah Allah sedang menguji kesabaranmu..
dan..
Andai Allah tidak memakbulkan doamu, andai DIA tidak menunaikan permintaanmu, percayalah bahawa Allah sedang merancang sesuatu yang lebih baik ke atas dirimu. 

Terus diri aku membuat caturan dalam diri. Pelbagai keinsafan wujud dalam hati, pelbagai persoalan terjawab dengan sendiri. Ya, 'shukr', rasa syukur itu sebenarnya menjadi pengubat hati yang sangat mustajab, pada aku. Dengan apa yang telah Allah kurniakan selama ini, jika dibandingkan dengan sebesar-besar dosa yang pernah aku palitkan pada silam dulu, Ya Allah betapa hina diri aku, betapa butanya hati aku dengan kasih dan sayang Ya Rahman Ya Rahim kepada aku. 

Pernah aku terbaca dan ingin dikongsikan bersama tentang perkataan syukur. Betapa besarnya hikmah dan makna di sebalik perkataan ini hanya diri kita yang dapat merasa. Aku petik sedikit daripada pembacaanku dari sebuah blog,


Shukr (Arabic: شكر ), an Arabic term denoting thankfulness, gratitude, or acknowledgment by humans, is a highly esteemed virtue in Islam. Shukr is the twin of sabr 

The scholars have defined thankfulness as: “Directing every blessing towards that which it was created for.” [Bajuri, Tuhfat al-Murid `ala Jawharat al-Tawhid]

If you are thankful, I will surely give you more; but if you are ungrateful, My punishment is terrible indeed.
(14:7)

Terima Kasih Allah atas nikmat rasa syukur ini. Terima kasih Allah dengan rasa rendah hati yang engkau kurniakan. Semoga aku lebih gagah menuju firdausimu, Semoga aku capai keredhaan mu Ya Allah. Wallu'alam


Tuesday, April 21, 2015

Paya Indah Wetland, Dengkil

Assalamualaikum

As promised, harini beta buat review anniversary trip 4th & 5th April yg lepas. Since beta ditugaskan plan trip 1st anniversary ni, haru jugak lah pikir mana nak pegi dengan bajet xberapa besar mana. Finally, after godek2 internet n baca review orang yang pernah pegi tempat ni, ill make up my mind and buat decision we are going to Paya Indah Wetland, Dengkil!

Sabtu, 4th April- kami bertolak dari rumah which is at Cheras dalam pukul 8.40 pagi and sampai sana almost 10am. Ekceli takde lah jauh mana, tapi duk main2 ja xgaduh pi mana, so masa perjalanan pun jadi panjang lah. So, lets the pictures tell the story..
Along the way to Paya Indah Wetland, at first betul ke idak ni tempat ni, tawakal je lah masuk. Tengok sekeliling macam takde pape pun. Ikut je la signboard n tangan ready atas hon. Kalau-kalau ade yang nak rompak ke sekat temgah jalan ke, memang aku jerit sama kuat dengan hon kereta nanti.


Tadaaa! Sampai finally..

Mula-mula masuk, brenti kat postguard and makgard akan bagitahu suruh daftar kat sana, sana sambil tangan melayang ke udara, then kita hanggukkan je la. Jangan lupa lempar senyuman sket, cakap terima kasih, then boleh la bismillah masuk ke dalam hihi. 

Dah sampai ke tempat seperti diarahkan makgard, pegi kaunter, daftar & akan dapat pas masuk kenderaan. Tiada bayaran dikenakan. Letak je atas dashboard kereta. Pastu boleh lah bergambar dengan hippo palsu ni. 


Since belum pukul 10, beta yang excited mundar mandir area pendaftaran tu then terjumpa jeti penuh romentik ni. Subhanallah, memang cantik permandangan paya penuh dengan teratai, tapi beta tak heran la dengan teratai tu, beta sedut2 udara nyaman kat situ then snap2 gambar jap.


Dah pukul 10, kat sini bagi makan hippo kalau hari sabtu pukul 10. Hari lain tak tahu la.

“Hi, meet Cendana the mommy hippo and the kiddo, Lily”. 


Pakcik yg bagi makan ni turut bg penerangan pasal hippo,
kalau nak tanya macam2 pun dia layankan aja.
So peramah dan baik hati sekali. 



Hippo dah kenyang, kita yang lapar. So, pegi balik kat kaunter daftar tadi, sewa beskal 2 bijik. RM5 sebijik untuk 2jam. Total RM10 duit perbelanjaan trip hari pertama. Kayuh lah beskal cari tempat makan since café tutup. No worry of the bright sunshine, banyak pokok2 redup melindungi kulit dari sunburn. Jangan lupa pakai losyen k. 

Nasib baik ade gerai bukak kat dalam kawasan Paya indah
Wetland ni. Breakfast on 11am. RM12 tuk 2 milo ais,
2 pinggan mihun+ayam goring. 

Then, bergegas mengayuh ke kawasan kolam buaya. Crocodile feeding start pukul 11.30. Haa, menengok aje lah buaya lapar tu duk ngap ayam, tak heran punnn..beta dah kenyang. 

yang ni boya jugok ke?
Ha'ah, boyo jantan
After that, hedgehog & tortoise feeding dekat je ngan kolam buaya tadi. Since sewa beskal, so takde la kalut sangat nak park kereta, kayuh je beskal, sandar tepi pagar landak. Haha. 




Kayuh-kayuh sampai ke menara tinjau. Malangnya tak boleh panjat naik sebab tengah baiki. Cantik sangat menara kayu ni.

Then, kayuh-kayuh lagi keliling area Paya Indah Wetland ni, besar lah jugak tempat ni, tapi takde la besar mane. Tapi seronok lah, hijau segar and permandangan sekeliling memang cantik! 



Tamat sudah review anniversary trip ke Paya Indah Wetland on the 1st day. Personal review, memang berbaloi datang ke sini for those yang suka nature, and for those nak bawak anak-anak pun memang sangat sesuai. Ok, memandai pulak. Bye! 

p/s: habis RM22 hengget je datang sini. berbaloi kan?



Monday, April 20, 2015

Anniversary trip review

Superman men-setup meng-adjust rite position to shoot:P

Peek a boo! Gedik buat teaser anniversary trip haritu. Nanti rajin beta buat post baru for further reference bg sesiapa nk pegi tempat menarik ni. Hanya di Malaysia! Nanti key:P


payah nak pikir tittle

Hi assalamualaikum.

Ekceli tengah bosan jadi penonton setia superman ada badminton game rite now, and im thinking of why not make some value time type on short post here.

Alhamdulillah life is doing good. Got some extra money to start new online bussiness @pokkapetals on instagram. Do visit yaa! :D so far happy tummy is gaining bout 3kg within 2 month. syabbas bettey! And it wasnt an happy ending to suffer from diarrhea recently. poor tummy sobss.


Dismiss.