Cotton Cheese Cake with Almond Nibs

Resepi ni dah lama digodek di dapur. Masa cuti sekolah disember lepas lagi..baru hari ni berkesempatan dan berkerajinan untuk berkongsi di belog. Marilah mencuba Cotton cheese cake yang sangat gebu dan lembut bak 'cotton' ni..






Gebu amat! 

Resepi ni diubah-ubah ikut citarasa saya. Original resepi dari Myresepi oleh Alma.


Bahan A 
250g cream cheese
50g butter
100ml susu segar
6 biji kuning telur
1/4 sdk garam
60g tepung kek/tepung superfine
20g tepung jagung


Bahan B
120g gula halus
6 biji putih telur


Cara-cara membuat >>


Untuk adunan A 
1. Cairkan cream cheese, butter & susu dengan teknik double boiler. 
2. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi. 
3. Kemudian, campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dengan tepung, tepung jagung, kuning telur & garam dan gaul guna senduk kayu hingga sebati.


Untuk adunan B
1. Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih2 (foamy). 
2. Tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak)
- Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu dan kacau sampai sebati. 
- Sediakan loyang kek yang disapu dengan butter atau mentega kemudian tuang adunan dalam loyang.
- Taburkan sedikit almond nibs untuk hiasan :)
- Bakar kek dlm kira-kira sejam  pada suhu 160 degrees C/ 325 degrees F.


Still ada satu lagi resepi cheese cake ala-ala secret recipe yang digodek haritu tapi tidak berapa menjadi. InsyaAllah akan diupload gambar & resepinya bila tukar cuba resepi baru nanti. Maka gemuklah orang-orang yang sering makan cheese..HEHE Selamat Mencuba!




Comments

Popular Posts