Tuesday, April 21, 2015

Paya Indah Wetland, Dengkil

Assalamualaikum

As promised, harini beta buat review anniversary trip 4th & 5th April yg lepas. Since beta ditugaskan plan trip 1st anniversary ni, haru jugak lah pikir mana nak pegi dengan bajet xberapa besar mana. Finally, after godek2 internet n baca review orang yang pernah pegi tempat ni, ill make up my mind and buat decision we are going to Paya Indah Wetland, Dengkil!

Sabtu, 4th April- kami bertolak dari rumah which is at Cheras dalam pukul 8.40 pagi and sampai sana almost 10am. Ekceli takde lah jauh mana, tapi duk main2 ja xgaduh pi mana, so masa perjalanan pun jadi panjang lah. So, lets the pictures tell the story..
Along the way to Paya Indah Wetland, at first betul ke idak ni tempat ni, tawakal je lah masuk. Tengok sekeliling macam takde pape pun. Ikut je la signboard n tangan ready atas hon. Kalau-kalau ade yang nak rompak ke sekat temgah jalan ke, memang aku jerit sama kuat dengan hon kereta nanti.


Tadaaa! Sampai finally..

Mula-mula masuk, brenti kat postguard and makgard akan bagitahu suruh daftar kat sana, sana sambil tangan melayang ke udara, then kita hanggukkan je la. Jangan lupa lempar senyuman sket, cakap terima kasih, then boleh la bismillah masuk ke dalam hihi. 

Dah sampai ke tempat seperti diarahkan makgard, pegi kaunter, daftar & akan dapat pas masuk kenderaan. Tiada bayaran dikenakan. Letak je atas dashboard kereta. Pastu boleh lah bergambar dengan hippo palsu ni. 


Since belum pukul 10, beta yang excited mundar mandir area pendaftaran tu then terjumpa jeti penuh romentik ni. Subhanallah, memang cantik permandangan paya penuh dengan teratai, tapi beta tak heran la dengan teratai tu, beta sedut2 udara nyaman kat situ then snap2 gambar jap.


Dah pukul 10, kat sini bagi makan hippo kalau hari sabtu pukul 10. Hari lain tak tahu la.

“Hi, meet Cendana the mommy hippo and the kiddo, Lily”. 


Pakcik yg bagi makan ni turut bg penerangan pasal hippo,
kalau nak tanya macam2 pun dia layankan aja.
So peramah dan baik hati sekali. 



Hippo dah kenyang, kita yang lapar. So, pegi balik kat kaunter daftar tadi, sewa beskal 2 bijik. RM5 sebijik untuk 2jam. Total RM10 duit perbelanjaan trip hari pertama. Kayuh lah beskal cari tempat makan since cafĂ© tutup. No worry of the bright sunshine, banyak pokok2 redup melindungi kulit dari sunburn. Jangan lupa pakai losyen k. 

Nasib baik ade gerai bukak kat dalam kawasan Paya indah
Wetland ni. Breakfast on 11am. RM12 tuk 2 milo ais,
2 pinggan mihun+ayam goring. 

Then, bergegas mengayuh ke kawasan kolam buaya. Crocodile feeding start pukul 11.30. Haa, menengok aje lah buaya lapar tu duk ngap ayam, tak heran punnn..beta dah kenyang. 

yang ni boya jugok ke?
Ha'ah, boyo jantan
After that, hedgehog & tortoise feeding dekat je ngan kolam buaya tadi. Since sewa beskal, so takde la kalut sangat nak park kereta, kayuh je beskal, sandar tepi pagar landak. Haha. 




Kayuh-kayuh sampai ke menara tinjau. Malangnya tak boleh panjat naik sebab tengah baiki. Cantik sangat menara kayu ni.

Then, kayuh-kayuh lagi keliling area Paya Indah Wetland ni, besar lah jugak tempat ni, tapi takde la besar mane. Tapi seronok lah, hijau segar and permandangan sekeliling memang cantik! 



Tamat sudah review anniversary trip ke Paya Indah Wetland on the 1st day. Personal review, memang berbaloi datang ke sini for those yang suka nature, and for those nak bawak anak-anak pun memang sangat sesuai. Ok, memandai pulak. Bye! 

p/s: habis RM22 hengget je datang sini. berbaloi kan?



No comments :